Cultura i patrimoni

Les Festes de Tardor, la Festa de la Pau, Sant Jordi, la Festa Major, Carnestoltes, l’arribada dels Reis de l’Orient i la baixada de Karts de Coixinets són les grans cites participatives del municipi. Tot i això, hi ha altres iniciatives impulsades per l’Ajuntament i per les entitats locals que es duen a terme al llarg de l’any. 

La xarxa d’equipaments que té Sant Just propicia que la ciutadania tingui al seu abast una àmplia oferta d’activitats, cursos i tallers adreçada als diferents públics. La Casa de Cultura Can Ginestar és l’equipament cultural per excel·lència, ja que aglutina diferents serveis i propostes: el programa d’exposicions a la sala d’El Celler, al Centre d’Interpretació del Municipi, l’arxiu municipal, la biblioteca Joan Margarit, la sala polivalent Les Golfes, despatxos per a entitats i les aules dels tallers municipals d’arts plàstiques. Els centres cívics Salvador Espriu i Joan Maragall també tenen una programació estable de cursos i tallers. L’equipaments de la plaça de la Pau, el Casal de Joves i El Mil·lenari ofereixen activitats adreçades, fonamentalment, als infants i les famílies, al jovent i a la gent gran, respectivament. 

Sant Just Desvern també té especial cura de la recuperació i la difusió del seu patrimoni i la seva història. La participació anual a les Jornades Europees de Patrimoni, la instal·lació de codis QR’s per accedir al patrimoni històric local catalogat a través de les aplicacions dels dispositius mòbils amb connexió a internet en són alguns exemples. 

Tradicionalment, Sant Just Desvern s'ha caracteritzat per l' organització d'activitats populars en les quals s'impliquen les entitats i associacions locals. Avui en dia, són manifestacions característiques les festes de la tardor, que inclou el tradicional dia de "Sant Just al Carrer" i la singular baixada de karts de coixinets que organitza l'entitat de Karts,que crea expectació popular i en la qual prenen part, des de fa 20 anys, un important nombre de participants. Paral.lelament a les celebracions que s'enumeren a continuació, les entitats organitzen activitats periòdiques de tipus lúdic, esportives, culturals, religioses, etc.

Nit de Reis
Tradicional cavalcada i rebuda dels Reis Mags de l'Orient, la nit del 5 de gener.
 

Festa dels Tres Tombs
Benedicció d'animals i Festa dels Tres Tombs, data variable (un diumenge, al voltant del 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat).


Festa de l'arbre
Plantada popular d'arbres, el primer diumenge del mes de març.

Carnaval
Dissabte a la tarda segons marqui el calendari nacional.
 

Celebració de la Diada de Sant Jordi
El diumenge posterior o anterior al 23 d'abril.
 

Cantada de caramelles per Setmana Santa
Organitzada pel Cor Lo Pom de Flors de l'Ateneu.
Setmana de l'Ateneu
Organitzada per l'entitat, al mes de maig.
Firadesvern
Fira industrial, comercial, d'artesania i d'entitats; de caràcter bianual, abril-maig-juny.
 

Setmana cultural de la Casa Regional d'Extremadura
Organitzada per l'entitat, el mes d'octubre.
Flama del Canigó i Revetlla de Sant Joan
Rebuda de la flama i revetlla popular, el 23 de juny.
 

Revetlla de Sant Pere
Es fa el divendres més proper a Sant Pere i sempre a les Basses de Sant Pere. Revetlla Popular Veïnal.
Festa Major
Al voltant del 6 d'agost, dia de Sant Just i Sant Pastor (festa local).
 

Diada Nacional de Catalunya
Actes commemoratius de l'11 de setembre.


Adifolk. Activitats folklòriques internacionals
Primera quinzena del mes de setembre.
Festes de Tardor
Festa tradicional a Sant Just Desvern, el 4t. cap de setmana d'octubre.
Castanyada i ball popular el 31 d'octubre.
Cursa de Karts de coixinets
Baixada de karts de coixinets un cap de setmana del mes de novembre.
 

Concert de Nadal
Audició organitzada per l'Orfeó Enric Morera de l'Ateneu el dia de Nadal.Periòdicament les entitats organitzen activitats durant l'any, que formen part del calendari programació de cadascuna. Així mateix, l'Ajuntament edita l'Agenda d'activitats de caràcter mensual.

>